top of page
Ara

SÜRÜKLEYİCİ...ETKİLEYİCİ... "KÖRLÜK"

  • Yazarın fotoğrafı: Can Dabager
    Can Dabager
  • 4 Mar 2022
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 5 Mar 2022




Önce sarı ışık yandı, görüyordu. Sonra yeşil ışık yandı, kör oldu.


***


Birçok insandan duyduğum tek cümle vardı.


"Bu kitap kesinlikle okunmalı!"


Peki neden birçok kişi bunu söylüyordu?


Kitap güzel olabilir miydi gerçekten?


Herkesin beğendiğini ya ben beğenmesem


Her şey ihtimaldi benim için


Evet, etrafımdaki birçok insan haklıydı.


KESİNLİKLE OKUNMALI!!!


*****


Daha önce böylesine merak uyandıran bir kitap okudum mu hatırlamıyorum ama sanırım bu kitabı hiçbir zaman unutmayacağım kesin. Kitap, sizi ilk sayfadan itibaren başlıyor içine çekmeye. İşin enteresan kısmı ise körlüğün siyah değil beyaz oluşuydu.


NOKTALAMA İŞARETİYLE SORUNU OLAN YAZAR

Kitabı okuyan bilecektir ki kitapta geçen diyalogların hiçbirinde uzun çizgi ( _ ) işaretini ne yazık ki göremiyoruz. Tabii ilk başlarda yadırgasam da sayfalar ilerledikçe noktalamasız bir şekilde olaya hâkim oldum. Bence çok da takılmamak lazım sonuçta bazı şeyleri (kitapları) seviyorsak görmezden gelinebilir.


BEYAZ FELAKET


Herhangi bir adam trafikte yeşil ışığın yanmasını beklerken aniden kör oluyor ve daha sonra bulaşıcı hastalık gibi herkes kör olmaya başlıyor.


Devlet bunun adını çoktan koymuştu: "Beyaz felaket"


Salgın gitgide büyüyordu. Devlet zorunlu olarak hastalık bulaşanları karantinaya alıyordu. Ne gariptir ki gözleri görmeyenlerin arasında bir göz doktorun olması da meselenin ne kadar da acıklı bir hal olduğunu bizlere gösteriyor.


Körlerin arasında gözü gören tek bir kişi vardı o da göz doktorunun karısı. Karantinaya alınan körlerin içinde kör taklidi yapmak ne kadar zordur? Eşinin tek başına karantinaya gitmesine izin vermez ve o da içeride kör taklidi yapmak zorunda kalır fakat bu onun için hiç de kolay olmayacaktır.


GÖREN GÖZ, GÖRMEYEN GÖZDEN DAHA KÖRDÜR.

Körlerin karantinaya alınmasıyla yetkiye sahip kişilerin acımasız olduklarını gösterecek kitap bize. Örneğin "Kasıtlı ya da kasıtsız bir yangın çıktığında itfaiye duruma müdahale etmeyecektir." gibi birçok karar. Aslında Saramago bu kitabında "Körlük" denen şeyin kitabın da ana temasını oluşturan gören gözleri kör ettiğini söylemektedir. Ekmeğe muhtaç bırakılan insanlar, daha sonra ekmek bulma derdine düşüp kendi aralarında olmadık iğrenç durumlara sahne oluşunu izlettirecek bize kitap.


Peki sizce de insanı kötü yapan kim?



KİTAPTAN ALINTILAR...

Kitap sadece konusunu, karakterlerini anlatmaz; hayatına izler bırakabilecek, ders alabileceğin birtakım cümleler de içerir.


Demem şu ki kitabın başkahramanı bize o an içinde bulunduğu durumu anlatsa da bizim için ders niteliği taşıyan bu cümleden kısa bir şekilde ne çıkardığımızı öğrenmemiz gerekir.


  • "Bakabiliyorsan, gör. Görebiliyorsan, fark et."


Peki kaç kez görmeyi denedik insanların içini?

Bakmaktan ötesini görüp de kaç kere anladık birbirimizi?


Oysa en büyük nimetlerden birisi değil midir ki gözlerimiz?


Gözlerimizle görmek, kulaklarımızla duymak...


Mesela bir insana kötü gözle bakarsın ama o bir gün gelir de onun sana yaptığı iyiliği gördüğünde fark edersin iyiliğini.


Öyle ya insanlık; görmek ile bakmak arasındaki farkı bildiği kadar anlar birbirini.



  • "Kötülük, daima en kolay yapılan şeydir."


Çünkü iyilik her zaman zordur, fedakârlık ister. Aklıma hemen gelen bir örnekten bahsedeyim. Evlisin fakat eşinle bir türlü düzeltemediğin sorunlar var, bunun git gide evliliğinize zarar verdiğini düşünüyorsun ve ondan ya ayrılıyorsundur ya da onu aldatıyorsundur. Halbuki evliliğinizde oluşan problemler her ne kadar çözülemeyecek gibi gözükse bu sorunun üstesinden bir şekilde gelmeye çalışılmayı, evliliğin yıkılmamasını, iki insanın birbirinden ayrı düşmemesini sağlamalıyız.


Öyle ya...


Mış’ gibi yapmak kolay, ‘olmak’ zordur. “Gömlek üstüne gömlek değiştirmek” kolay, “işçi olup işçi kalmak” zordur; ‘uzlaşmak’ kolay, ‘azimet’ zordur.

Kralla anlaşmak kolay, Cesur Yürek olmak zordur! ( https://www.adaletedavet.com/zor-olan-iyi-olmaktir-/ )



Sonuç

Yanlışıyla (Noktalama işaretsiz), doğrusuyla (Harika bir senaryo) benim son zamanlarda okuduğum en sürükleyici ve etkileyici kitaplardan biri. Aslında hikâye burada bitmiyor çünkü kitabın sonunda körler bir bir görmeye başlıyor ve devamı olan "Görmek" adlı kitap karşımıza çıkıyor. Burada da kör olanlar görüyor ve yaşadıkları dünyayı tekrar inşa etmeye çalışıyorlarmış. Yani orada da ayrı bir heyecan söz konusu.




Can Dabager

















 
 
 

Comments


bottom of page